Παγκόσμιο κίνημα "Αγανακτισμένων"

0

Πανό και σύνθημα σε διάφορες χώρες του κόσμου, από την Ασία και την Ευρώπη μέχρι την Αμερική έγιναν η ενίσχυση των τραπεζών από τη μία και η σκληρή λιτότητα των κυβερνήσεων από την άλλη.

Σε 82 χώρες δίνουν ραντεβού σήμερα οι "Αγανακτισμένοι" ενώ το ελληνικό ραντεβού δόθηκε για τις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

"Η Ελλάδα δεν πωλείται", "Δεν χρωστάμε", "Δεν πουλάμε και δεν πληρώνουμε κεφαλικούς φόρους" ήταν μερικά από τα συνθήματα των πανό που κυριάρχησαν στην ειρηνική πάντως συγκέντρωση των "Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα", που είχε και καλλιτεχνικό χρώμα καθώς πραγματοποιήθηκε και συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες.

Επεισόδια στη Ρώμη

Φοιτητές, εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, οικογένειες, συμβασιούχοι κατά δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους της Ρώμης, όπου έφθασαν με 700 τρένα και πούλμαν από πολλές πόλεις της Ιταλίας. Κεντρικό σύνθημα ότι "Εμείς δεν θα πληρώσουμε για την κρίση".

Μικροεπεισόδια ξέσπασαν όταν ομάδα νεαρών αποσπάστηκε από την πορεία κι έβαλε φωτιά σε κάδους κι αυτοκίνητα αλλά ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών είχε εστιάσει την προσοχή του σε αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για τις δραματικές αλλαγές στη ζωή του: την κυβέρνηση και τις τράπεζες.

Δυο χιλιάδες αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει από νωρίς βασικά κτίρια: τη Βουλή, τη Γερουσία, την πρωθυπουργική κατοικία και την Τράπεζα της Ιταλίας, πιθανούς στόχους διαδηλωτών που συμμετέχουν μαζικά στην Ημέρα Οργής.

"Κάτι θα συμβεί στις 15 Οκτωβρίου για να πάρει ο λαός πάλι την εξουσία από την δικτατορία του χρήματος" ανηγγειλαν μέρες τώρα στο διαδίκτυο οι πρωτεργάτες των κινημάτων διαμαρτυρίας στην Γερμανία. Και πράγματι χιλιάδες συμμετείχαν στην παγκόσμια κινητοποίηση τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Φρανκφούρτη, όπου είναι η έδρα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Με τις ελληνικές σημαίες να ξεχωρίζουν, οι διαδηλωτές είχαν την υποστήριξη συνδικάτων και του Αριστερού Κόμματος, αλλά και την συμπάθεια ακόμα και δεξιών βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ενταση επικράτησε στο Βερολίνο όταν ομάδες νεαρών προσπάθησαν να πλησιάσουν την Καγκελαρία. Οπως έγραψε το περιοδικό Spiegel, ασχέτως εάν μερικοί ζουν με τα 350 ευρώ των κοινωνικών επιδομάτων ή έχουν αποδοχές 250.000 τον χρόνο, στην Γερμανία είναι κυρίαρχη η άποψη ότι το ισχύον σύστημα είναι άδικο.

Στο Λονδίνο, ο κόσμος θέλησε να φθάσει μπροστά στο Χρηματιστήριο στην καρδιά του City και αναγκάστηκε να σταματήσει μπροστά στους αστυνομικούς. Ενας από τους ομιλητές ήταν και ο διρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks.

Πορείες κατά των τραπεζών πραγματοποιήθηκαν και στο Παρίσι τόσο χθες όσο και σήμερα ενώ στην Πορτογαλία, το κίνημα των αγανακτισμένων οργανώθηκε μέσω των κοινωνικών ιστότοπων σχεδιάζοντας να κάνει αισθητή την παρουσία του στη Λισαβόνα και σε αλλες πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα δραστικά μέτρα της κυβέρνησης Κοέλιο με μεγάλες περικοπές στο Δημόσιο, κατάργηση δώρων, μείωση επιδομάτων, έχουν βουλιάξει την ζώρα στην ύφεση αυξάνοντας την ανεργία.

Παρότι οι ρίζες των προβλημάτων είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα τα αδιέξοδα είναι ίδια για εκατομμύρια ανθρώπους, λένε οι διαδηλωτές, που άρχισαν από χθες τις κινητοποιήσεις στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το κίνημα των καταλήψεων δημοσίων χώρων επεκτείνεται από πόλη σε πόλη, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επεισοδιακή κατάληξη, αλλά συνεχίζει και οργανώνεται μέσω του διαδικτύου για να δώσει- όπως λένε οι συμμετέχοντες- φωνή σε όσους είδαν την κρίση να βάζει φρένο στη ζωή τους.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !