Πώς να φτιάξετε ένα πειραματικό πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό στα FM(οδηγός για αχάριους)!

0

Φίλες και φίλοι γεια σας! Μπορεί να ψάχνετε αρκετά για να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το πώς θα φτιάξετε έναν πειραματικό ραδιοφωνικό σταθμό, έτσι ελπίζω να σας βοηθήσω να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες.

Ένας ραδιοφωνικός σταθμός αποτελείτε από τέσσερα στάδια:
1)STUDIO ON AIR.
2)ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ.
3)ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ.
4)ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΗΜΑΤΟΣ.

Οι επαγγελματικοί σταθμοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο στάδιο δυο και τρία, εμείς όμως σαν ερασιτέχνες θα δώσουμε έμφαση στο στάδιο τρία και τέσσερα του σχεδιαγράμματος μας! Μπορούμε ακόμα και να απορρίψουμε το στάδιο δυο εάν δεν έχουμε μεγάλη οικονομική δυνατότητα.
Θα αναλύσουμε τώρα μια μια και τις τέσσερις βαθμίδες που ολοκληρώνουν ένα ραδιοφωνικό σταθμό και θα υπολογίσουμε το κόστος κάθε ενός μηχανήματος, κατά προσέγγιση χωριστά! 
Το στούντιο ενός ραδιοφωνικού σταθμού αποτελείτε από τα εξής μηχανήματα:
ΤΜΗΜΑ STUDIO ON AIR
1.Κονσόλα ήχου.
2.Ηλεκτρονικός υπολογιστής ή CD PLAYER ή και τα δύο μαζί.
3.Μικρόφωνο(πυκνωτικό).
4.Ραδιοφωνικός δέκτης.
5.Ενισχυτής και ηχεία για μόνιτορ.
6.Ακουστικά(μπορείτε να παραλείψετε το 5)
Το τμήμα επεξεργασίας στους επαγγελματικούς σταθμούς περιέχει:
ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΗΜΑΤΟΣ
1.Equalizer ή επεξεργαστή ήχου.
2.Limiter.
3.Γεννήτρια στέρεο.
4.Γεννήτρια RDS.

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
1.Pll.
2.Linear FM.
3.Φίλτρο αρμονικών(απαραιτήτως)

ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΗΜΑΤΟΣ

1.Κεραία εκπομπής.

Η παραπάνω λίστα αναφέρεται σε μελέτη δική μου και παρακάτω θα σας εξηγήσω τον τρόπο με τον οποίο έχω τοποθετήσει τα μηχανήματα!

Για να ξεκινήσουμε το χτίσιμο του πειραματικού μας ραδιοφωνικού σταθμού θα ξεκινήσουμε από την καρδιά του σταθμού. Αναφέρομαι στον πομπό! Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι η απόσταση που θέλουμε να καλύψουμε και τι κεφάλαιο διαθέτουμε. Για την επαρχία τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα απ' ότι στην πρωτεύουσα και γενικότερα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα κ.α. Για να καταλάβετε τι εννοώ θα σας πω μόνο ότι στην Κέρκυρα με πομπό 25watt η εμβέλεια του σταθμού είχε ακτίνα μεγαλύτερη των 4km και στην Αθήνα με την εξαπλάσια ισχύς, δηλαδή 150watt(στην κεραία), η εμβέλεια μας με το ζόρι έφτανε τα 700μέτρα (δηλαδή τρία τετράγωνα παρακάτω από το σημείο εκπομπής).Με βάση τα όσα προαναφέρω μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας τι ισχύ θα έχει ο δικό σας πομπός! Μπορείτε να βρείτε αγγελίες με μεταχειρισμένα ή καινούρια PLL, Linear FM, κεραίες, splitter κ.α. στο RFmania ή στην Χρυσή Ευκαιρία ή στο eBay.

-Εάν τα χέρια σας πιάνουν και έχετε όρεξη και χρόνο αλλά λιγότερα χρήματα ας ασχοληθέιτε με τον πομπό που έχω να σας προτείνω. Η αναζήτηση έγινε μέσα από το διαδικτυο με γνώμονα money for value!
Τι θα φτιάξουμε:  
PLL FM Exciter 0-100 ή 0-50 Watt low-power(24ωρης λειτουργίας) με RDS encoder(προαιρετικά) και στερεογεννήτρια(προαιρετικά). Η κατανάλωση του σε ρεύμα θα είναι όσο και μιας τηλεόρασης.
Τι θα χρειαστούμε: 
Α) Εργαλεία: Κολλητήρι και καλάη, πιστόλι θερμόκολας και ανταλλακτικά, τριπάνι και αριδες, σιδιροπρίονο.
Β) Υλικά κατασκευής: PLL FM 1Watt (87.5-108Mhz) MONO ή STEREO. Εαν θέλετε να μεταδιδετε RDS θα πρεπει να αγορασετε μονοφωνικό PLL και έξτρα την στερεογεννητρια. Linear 1Watt εισόδου, φίλτρο αρμονικών, 1 κονέκτορα σασί "N" type θυλικό, καλώδιο RG58 ή RG174/RG316 50OHM(20cm), 2 τεμ. ανεμιστιράκια 12V (4cm x 4cm), καλώδιο ταινία, 1 τροφοδοτικό 12V(2A) και ένα 24V(10A), 1 κουτί rack 2U, φύλλο αλουμινίου, 1 γωνιά αλουμινίου, διακόπτη ON/OFF, κουμπιά για το PLL και 2 σίτες μικρές για την έξοδο του αέρα.

Από την εμπειρία μου εως τώρα, εκεί που πιστεύω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση, είναι στην κεραία! Ένας φίλος μου καλός, ο Παναγιώτης από τους Αμπελόκηπους, μου έφερε μια μέρα ένα σχέδιο, από ένα παλιό περιοδικό που αναφερόταν αποκλειστικά στο "RF", colinear δίπολο με ενίσχυση σήματος 2db. Καθίσαμε λοιπόν και το φτιάξαμε με μεγάλη προσοχή. Η διαδικασία ήταν πολύ κουραστική γιατί οι μετρήσεις στις άκρες των καλωδίων έπρεπε να είναι στο χιλιοστό! Όταν ολοκληρώσαμε την κεραία μας το αποτέλεσμα δεν μπορώ να πω ότι μας ενθουσίασε ιδιαίτερα. Η εμβέλεια της μας φάνηκε απροσδιόριστη(στα 100μετρα δεν έπιανε, στα 300μετρα έπιανε καμπάνα, στα 350μετρα τίποτα κτκ.) και έτσι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ένα δίπολο broadband.
Πραγματικά βρήκαμε την ησυχία μας! Αναφέρθηκα στην κατασκευή μιας κεραίας για να καταλήξω στο ότι με το να αγοράσετε μια κεραία είναι πολύ καλύτερο και ποιω ανώδυνο από το να φτιάξετε μόνοι σας! Η αγορά ενός διπόλου broadband ανέρχεται στα 100euro περίπου. Το αμέσως σημαντικό βήμα είναι το καλώδιο της καθόδου(το καλώδιο από την κεραία στον πομπό), οι απώλειες ενώς καλωδίου σε μεγάλο μήκος, ακόμα και με τα πιο ακριβά καλώδια καθόδου, είναι τρομακτικές. Η απλή μέθοδος για να κρατήσετε τις απώλειες της καθόδου σας σε λογικά πλαίσια, είναι να κρατήσετε το μήκος της όσο το δυνατόν μικρότερο.
Καλό είναι το linear να διαθέτει γέφυρα στασίμων, αλλιώς θα πρέπει να αγοράσετε! Την γέφυρα θα την τοποθετήσετε στην έξοδο του πομπού σας(μεγάλη προσοχή στα στάσιμα γιατί μπορεί ακόμη και να μας καεί το linear.) Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι η γέφυρα στασίμων και πώς την χρησιμοποιούμε.

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/WATT (SWR/POWER METER)
Η γέφυρα στασίμων μετράει την Ισχύ και τα Στάσιμα. Παρακολουθήστε το βίντεο παρακάτω και θα καταλάβετε πως θα πρέπει να την χρησιμοποιήσετε.

BIRD-43

Όπως παρατηρήσατε εάν έχετε στα χέρια σας μια παρόμοια γέφυρα στασίμων αφού πρώτα συνδέσετε(κοιτώντας το όργανο ένδειξης επάνω έχει μια γραμμή που μετράει τα στάσιμα[SWR] και κάτω άλλη μια γραμμή που μετράει την ισχύ[POWER]. Για τα στάσιμα μας ενδιαφέρει η επάνω γραμμή) στην έξοδο του linear την είσοδο της γέφυρας και αντίστοιχα την έξοδο της γέφυρας στο καλώδιο καθόδου της κεραία σας, ανοίξτε τον πομπό και βάλτε το κουμπάκι της γέφυρας στο "CAL"Στα δεξιά όπως κοιτάμε το όργανο ένδειξης, στην επάνω γραμμή βλέπουμε το "CAL", ρυθμίζουμε την βελόνα ακριβώς όπως και στο βίντεο. Όταν επαναφέρουμε το κουμπί στην ένδειξη "SWR" τότε βλέπουμε τα στάσιμα τής κεραίας μας. Θα πρέπει να έχουμε στάσιμα 1:1, όσο πιο δεξιά βλέπουμε τη βελόνα τόσο πιο πολλά στάσιμα έχουμε, επομένως τόσο περισσότερες επιστροφές στον πομπό μας. Για να διορθώσουμε τα στάσιμα θα πρέπει να συντονίσουμε την κεραία μας, ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !