Κακούργημα όσοι χρωστούν στο Δημόσιο

0
Νέα αυστηρότερα μέτρα για να κλείσουν τα «παραθυράκια» του νόμου από τα οποία καταφέρνουν να ξεγλιστρούν οι μεγαλο-οφειλέτες και φοροφυγάδες και να γίνει πιο αποτελεσματικό το κυνήγι της φοροδιαφυγής δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο θα διώκονται για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα, ενώ μπαίνει τέλος στην ασυλία που παρέχει στους φοροφυγάδες το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Μετά το φιάσκο του αυτόφωρου, όπου κανένας από τους συλληφθέντες δεν έχει περάσει περισσότερο από 48 ώρες στα κρατητήρια και δεν φρόντισε να τακτοποιήσει τα χρέη του προς το Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών σκληραίνει τη στάση του δρομολογώντας αλλαγές στη φορολογική ποινική νομοθεσία και τις φορολογικές δίκες.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο εξετάσθηκαν οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων όπως:
1. Μετατροπή του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από πλημμέλημα σε κακούργημα για χρέη που υπερβαίνουν ένα υψηλό όριο το οποίο πιθανότατα θα τοποθετηθεί στα 150.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μεγαλοοφειλέτες δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές πολυετούς φυλάκισης μη εξαγοράσιμες. «Το θέμα δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές αλλά τα ταμεία», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζοντας ότι η αυστηροποίηση της ποινής θα αποδώσει εισπρακτικά. Με το τελευταίο νόμο κατά της φοροδιαφυγής όσοι χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος. Το προβλεπόμενο όριο ποινής είναι από 3 έως 5 χρόνια φυλάκιση, ενώ κατά κανόνα η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι ο δράστης αφήνεται ελεύθερος μέχρι να αποφασίσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Μέχρι τότε, οι δικαστές δεν έχουν δικαίωμα να επιβάλουν οποιονδήποτε περιοριστικό όρο στον κατηγορούμενο ούτε βέβαια να τον υποχρεώσουν να πληρώσει μέρος της οφειλής του.
2 Αλλαγές στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που παρέχει κατά ένα τρόπο ασυλία στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία φορολογούμενοι που οφείλουν στο Δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ συλλαμβάνονται και διώκονται για τη μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων και φόρου εισοδήματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιχειρηματίες ενώ έχουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ αφήνονται ελεύθεροι χωρίς να καταβάλλουν ούτε ευρώ στο Δημόσιο. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν επιτρέπει στις αρχές να λάβουν μέτρα εναντίον των οφειλετών που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 ασχέτως εάν διώκονται για κακουργηματικές πράξεις.
Για το θέμα αυτό ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς και άλλοι 15 βουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ζητούν να εκλείψει η ασυλία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, μέσω της υπαγωγής στο άρθρο 99.
Οι Ελληνες που επενδύουν στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να ζητήσει άμεσα από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών την παροχή στοιχείων για Ελληνες που έχουν αγοράσει πανάκριβα ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα με στόχο τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων «πόθεν έσχες». Στόχος να εντοπιστούν όσοι «φυγάδευσαν» κεφάλαια από τη χώρα για να αγοράσουν κατοικίες στο Λονδίνο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που διέθεσαν από τα εισοδήματά τους. Μετά την Αγγλία η έρευνα θα επεκταθεί σε ΗΠΑ και Ελβετία. Σύμφωνα με στοιχεία μεγάλων κτηματομεσιτικών γραφείων στην αγγλική πρωτεύουσα στον τελευταίο χρόνο, Ελληνες αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο συνολικής αξίας 250 εκατομμυρίων λιρών.
Eπιτάχυνση των φορολογικών δικών με τη συγκρότηση μονομελών αντί πολυμελών δικαστικών συνθέσεων επιχειρεί η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Εκτός από τα Μονομελή Εφετεία που θα δικάζουν κακουργηματικές υποθέσεις (ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, κ.λπ.), όπου δεν απειλούνται ισόβια, προβλέπονται επίσης μονομελείς συνθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Διοικητικά Εφετεία, προκειμένου να «τρέξουν» οι φορολογικές-τελωνειακές δίκες και να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων (ξεπερνούν τις 167.000).

Ηδη εκτιμάται ότι τα διοικητικά δικαστήρια κινούνται εντός του στόχου που αναλήφθηκε (σε συζητήσεις με την τρόικα) να έχει εκδικαστεί μέχρι το τέλος του έτους το 15% των εκκρεμοτήτων. Για να επιτευχθεί ο δυσκολότερος, όμως, στόχος της ολοκλήρωσης του 50% των εκκρεμών υποθέσεων το 2012 και το υπόλοιπο «στοκ» το 2013, οι μικρότερες φορολογικές υποθέσεις θα εκδικάζονται από μονομελή Δ. Πρωτοδικεία. Με βάση την τελευταία νομοθετική ρύθμιση τα Δ. Εφετεία εκδικάζουν σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τις φορολογικές διαφορές με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ. Τις υποθέσεις με αντικείμενο από 150.000 έως 300.000 ευρώ θα εκδικάζουν μονομελή Δ. Εφετεία, ενώ τριμελείς συνθέσεις θα υπάρχουν στις διαφορές άνω των 300.000 ευρώ.
Την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών αλλά και τη σύγκρουση των εφοριακών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσαν οι καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη για το αλισβερίσι που κυριαρχεί μεταξύ εφοριακών και φορολογούμενων και τη διάβρωση του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος ζήτησε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση καταγγελιών του πρώην γενικού γραμματέα «ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτά να κατατεθούν παρότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Δικαιοσύνης».

Οι εφοριακοί
Την ίδια ώρα, η ομοσπονδία των εφοριακών επιρρίπτει τις ευθύνες για «τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών και το χαοτικό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο» στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου και προειδοποιεί με αγωγές κατά παντός υπευθύνου για την υπεράσπιση του κύρους και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στις εφορίες.

Επισημαίνεται ότι στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Σπινέλλης μίλησε για τον κανόνα του 4-4-2, που όπως είπε, αποτελεί κοινό μυστικό και εξήγησε ότι το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που επιβάλλεται στον εκάστοτε φορολογούμενο, το άλλο 40% αντιστοιχεί στη μίζα του εφοριακού και μόλις το 20% αποτελεί το ποσοστό του προστίμου που καταλήγει τελικά στα δημόσια ταμεία.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !