Η Κέρκυρα έχει το μερίδιό της στον πρώτο κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων

0

Η Κέρκυρα έχει το μερίδιό της στον πρώτο κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων που έβαλε η κυβέρνηση. Λιμνοθάλασσα Κορισσίων και λιμάνι σε πρώτο πλάνο.
Υπό την ασφυκτική πίεση του χρέους και στη βάση της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου για την κάλυψη των ελληνικών ελλειμμάτων η κυβέρνηση προχωρά στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων 12 λιμανιών και της διάθεσης ακινήτων προς πώληση ή και ενοικίαση για 100 χρόνια σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Για τα ακίνητα ήδη έχει συνταχθεί η πρώτη λίστα που περιλαμβάνει τα πρώτα φιλέτα που διατίθενται, ενώ για τα λιμάνια ήδη δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για πρόσληψη συμβούλων για την ιδιωτικοποίησή τους.
Το μερίδιο της Κέρκυρας στις αποκρατικοποιήσεις φιγουράρει στα πρώτα ονόματα, με το λιμάνι της Κέρκυρας να είναι το ένα από τα 12 που οδεύουν προς διάθεση, ενώ από τα ακίνητα, παρ’ όλο που όλοι περίμεναν τον Ερημίτη στην Κασσιόπη να κάνει μια ακόμα πρεμιέρα, εντούτοις η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου προτείνει ακίνητο στον πρώην Δήμο Μελιτιαίων, που δεν είναι άλλο από την περιοχή της λιμνοθάλασσας Κορισσίων και του οικοπέδου του δημοσίου που εκτείνεται στην παραλιακή ζώνη της λίμνης από το Μίσχο μέχρι και το κεδροδάσος.
Τα λιμάνια
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο αναζητεί τεχνικό σύμβουλο, διεθνή νομικό σύμβουλο και Έλληνα νομικό σύμβουλο για 12 λιμένες, όπως λέει χαρακτηριστικά, οι οποίοι θα αναλάβουν να προετοιμάσουν το έδαφος παραχώρησης λιμενικών υπηρεσιών σε ιδιώτες αγοραστές.
Να σημειωθεί πως στις αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται και η παραχώρηση του 23,1% του ΟΛΠ και του 23,3% του ΟΛΘ, ενώ τα υπόλοιπα δέκα λιμάνια που η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει τμήματά τους σε ιδιώτες επενδυτές είναι Ραφήνα, Λαύριο, Ελευσίνα, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Βόλος, Ηράκλειο.
Στο σχέδιο αυτό αντιδρούν έντονα οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι στα λιμάνια όλης της χώρας, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν δηλώσει ότι το 51% των μετοχών των Οργανισμών Λιμένων πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στο Δημόσιο και έχουν ξεκινήσει ήδη κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Η λίστα των ακινήτων
Η λίστα των ακινήτων προς αξιοποίηση περιλαμβάνει περίπου 200 ακίνητα φιλέτα από την πρώτη διαλογή που έγινε μέσα στο καλοκαίρι, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι σταδιακά αυτή θα συμπληρωθεί και με όλα τα υπόλοιπα πιθανά, που η ΚΕΔ θα κρίνει χρήσιμα να διατεθούν σε ιδιώτες ώστε να καλυφθεί το κρατικό χρέος.
Εκτός από το αποκαλούμενο μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην ίδια λίστα εμφανίζονται εκτάσεις στο Πρασσονήσι Ρόδου, την περιοχή Αφάντου Ρόδου, την περιοχή της Αναβύσσου Αττικής, τις Αλυκές Ζακύνθου, την περιοχή Καϊάφα στην Ηλεία, την περιοχή Μελιτιαίων (Κορίσσια) στην Κέρκυρα, την περιοχή στο Βαθύ Σάμου και το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας.
Νέα δεδομένα στη χρηματοοικονομική διαχείριση
Σε ό,τι αφορά το είδος της αξιοποίησης σε χρηματοοικονομική βάση υπάρχει επίσης διαφοροποίηση σε σχέση με τον πρόσφατο παρελθόν. Λίγους μήνες μετά την κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία απέκλειε την πώληση ακινήτων του δημοσίου τώρα το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοιχτό με ζητούμενο το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα αλλά και τις διαθέσεις των υποψήφιων επενδυτών. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι οι συνθήκες πώλησης καθορίζονται βασικά από το μέγεθος του κάθε ακινήτου. Στα μεγάλα μπορεί να εφαρμόζεται ο θεσμός της επιφάνειας που πρακτικά σημαίνει την ενοικίαση του χώρου για περίοδο έως και 100 ετών στον ιδιώτη ανάδοχο. Τα μικρότερα ακίνητα όμως είναι μάλλον βέβαιο ότι θα πωληθούν ως έχουν στους ιδιώτες που θα πλειοδοτήσουν έστω και σε τιμές μικρότερες από αυτές που θα ζητήσει το ελληνικό δημόσιο.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !