Halloween party ideas 2015


 Μία εντελώς διαφορετική εμπειρία όσον αφορά στην πλοήγηση στις ελληνικές ιστοσελίδες απολαμβάνουν τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου. Αιτία η...
...λειτουργία του Εθνικού Κόμβου Διασύνδεσης Παρόχων Διαδικτύου GR-IX (Greek Internet Exchange), τα επίσημα εγκαίνια του οποίου έγιναν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το κέντρο της Αθήνας. Εκεί που βρίσκονται και οι υποδομές του GR-IX.
 Το GR-IX αποτελεί ουδέτερο κόμβο ανταλλαγής κίνησης διαδικτύου που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.) με τη συμβολή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ/ΕΚΤ), με σκοπό την ανοιχτή και χωρίς διακρίσεις διασύνδεση των Παρόχων Υπηρεσιών Διαδικτύου (Internet Service Providers - ISPs) που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Οι μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (Cyta, Forthnet, hellas online, On Telecoms/Vivodi, OTE, Vodafone, Wind) είναι ήδη συνδεδεμένοι στον κόμβο, το οποίο αποτελεί τον διάδοχο του Athens Internet Exchange (AIX), το οποίο λειτουργεί από το 1997 σε εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, αλλά πλέον αναμένεται σύντομα να περιέλθει σε αχρηστία. Η διαχείριση του ενεργού και υποστηρικτικού εξοπλισμού καθώς και η υποστήριξη των υπηρεσιών προς τους παρόχους είναι αρμοδιότητα της ΕΔΕΤ. Οι πάροχοι πληρώνουν μία μικρή συνδρομή με τα έσοδα να μοιράζονται μεταξύ ΕΔΕΤ και ΕΙΕ και να καλύπτουν απλώς τα έξοδα συντήρησης των υποδομών.
 Πρακτικά, το GR-IX είναι το σημείο «συνάντησης» των εγχώριων τηλεπικοινωνιακών παρόχων και ο κόμβος απ’ όπου περνούν όλα τα «αιτήματα» των Ελλήνων χρηστών για να δουν μία ελληνική ιστοσελίδα. Άρα, όσο καλύτερες υποδομές διαθέτει ο συγκεκριμένος κόμβος, τόσο καλύτερη είναι και η εμπειρία.
 Ο κόμβος GR-IX επιτρέπει την απευθείας ανταλλαγή κίνησης IP μεταξύ των εγχώριων Παρόχων σε ταχύτητες πολλαπλάσιες των 10Gbps, με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των τελικών χρηστών, επιτυγχάνοντας την ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης στην μεταξύ τους επικοινωνία.
 Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ, Παναγιώτης Τσανάκας, επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους των παρόχων σε διεθνή κυκλώματα και βελτιώνεται η ποιότητα της υπηρεσίας, όπως την αντιλαμβάνεται ο τελικός χρήστης.
 Η λειτουργία ενός τέτοιου κόμβου θεωρείται αρκετά σημαντική για την προώθηση του Διαδικτύου στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκης που έκανε και τα εγκαίνια χαρακτήρισε το GR-IX ως «υποδομή καθοριστικής σημασίας».

Μελλοντικά σχέδια
 Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στόχος του ΕΔΕΤ είναι να επεκτείνει το GR-IX. Ο κ. Τσανάκας ανέφερε ότι ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την υποστήριξη δεκαπλάσιας χωρητικότητας συνδέσεων σε ταχύτητες 100Gbps και υπάρχει συστηματική προσπάθεια για εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών (πχ διασύνδεση IPv6, ενεργοποίηση Multicast), οι οποίες θα επιτρέπουν την περαιτέρω βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Επίσης, αναζητείται δεύτερο σημείο παρουσίας εντός της Αττικής προκειμένου να υπάρχει συνέχιση της λειτουργίας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Στα πλάνα είναι ακόμη η δημιουργία σημείων διασύνδεσης και σε άλλες πόλεις της χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες, με τη Θεσσαλονίκη να είναι πρώτη υποψήφια.


Radioactive1076 - The Free Web Radio

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.